Színházlátogatás

2021.11.14-én a Fővárosi Önkormányzat középiskolai kulturális ingyenes voucher akciójának keretében a 12.A, 12.R, 11.E osztályokból verbuválódott diáksereg osztályfőnökeikkel (Bodó Beatrix, Mátrahegyi Tímea, ifj. Szabó László) és két kísérő tanárral (Széllné Király Mária, Szabó Helga) közel 40 fővel tekintette meg a Katona József Színház Ibsen-dráma adaptációját.

A rendező, Székely Kriszta az alábbiakat nyilatkozta a darab átiratáról:
“A problémakör, amivel a Nóra foglalkozik, ma is ugyanúgy létezik, de az eredeti darab a századfordulós színház lenyomata, és ezt mi dramaturgiájában, az elmondott szöveg és akció arányában, a karakterek ábrázolásában frissebbé akartuk tenni.
Az elmúlt 140 évben valóban sokat változott a nők helyzete a nyugati világban, de azzal, hogy valami jogi értelemben változik, nem biztos, hogy azonnali társadalmi igazodást is von maga után. Hirtelen rakétaszerűen elindul valami, ami után az emberi tényezők, berögzülések csak vánszorognak. Ez nemcsak a nők helyzetével kapcsolatban van így, hanem sok minden mással is. Az emberek gondolkodása, érzelmeik és döntéseik hasonló mintákat ismételnek. Ez a Nóra előadás abból indul ki, hogy mi az, ami még mindig nem változott, pedig változhatott volna.
A házasság, a hosszú távú kapcsolatok világszintű válsága is foglalkoztatott minket. Egy család hullik szét a szemünk láttára. Az ilyen végpontokon legtöbb esetben nincsenek jók és rosszak, hanem ellentétes szándékok, hiányok és sok-sok elfojtás van. Nóra és Helmer házasságának történetében a leosztott szerepek nyomasztó korlátain túl, az önismeret és a szabadság hiánya az, ami váláshoz vezet. Ez továbbra is megoldandó feladat minden kapcsolatban.”

Mind a tanulók, mind a tanárok egyöntetűen megállapították, fergeteges darabot és szenzációs színészi játékot láthattunk!
Köszönjük a szervezést és a koordinálást dr. Korányi Zsanett tanárnőnek!

 

thumbnail_image