Honlaphír | BMSZC Verebély László Technikum

Category Archives: Honlaphír

Klasszikus Film Maraton

2022.09.14-én a 11.R osztály 21 fővel ifj. Szabó László kíséretében részt vett a Klasszikus Film Maraton középiskolai programján.
A Toldi moziban megtekintettük Fritz Lang: M-egy város keresi a gyilkos c. kultikus krimijét, majd a vetítést követően rendhagyó irodalomóra következett, melyet Arató László a Magyartanárok Egyesületének elnöke, a Fazekas Mihály Gimnázium magyartanára tartott.

A filmről:

A művészetben, főként az irodalomban régi és visszatérő gondolat, hogy az elkövetett bűn letörölhetetlen stigmaként ég az emberre, láthatóvá téve a bűnöst a többi ember számára. Már a Bibliában Isten megjelöli a testvérgyilkos Káint (igaz, azért, hogy a többi ember felismerje ugyan, de ne ölhesse meg), a bűntudattól mardosott Lady Macbeth megszállottan mossa kezéről a vért, amit csak ő lát, s hasonlóan őrül meg Arany János Ágnes asszonya is, de előfordul, hogy maguk az emberek jelölik meg a bűnöst, mint például Nathaniel Hawthorne A skarlát betű című regényében.

Fritz Lang első hangosfilmjében, az M – Egy város keresi a gyilkost-ban egy “láthatatlan” rém, egy kisgyerekekre vadászó elmebeteg gyilkos tartja rettegésben Berlint, mígnem jellegzetes fütyüléséről egy vak lufiárus fel nem ismeri, s két koldus krétával egy M betűt (mörder, azaz gyilkos) rajzol a pedofil gyilkos kabátja hátára – a gyengékre vadászó szörnyetegből pedig hirtelen gyenge és rémült üldözött lesz.

Az M – Egy város keresi a gyilkost ma is hátborzongató és letaglózó erejű, rendkívül összetett bűnfilm: egyszerre egy megszállott sorozatgyilkos portréja, tanulmány egy városról és a tömegpszichózisról, valamint sajátos gengszterfilm.A kép- és hangszerkesztést, de a cselekményvezetést illetően is szinte alig hihető, hogy 90 éves filmről van szó – frissességét ugyanakkor részben magyarázza, hogy az M – Egy város keresi a gyilkost termékenyítően hatott nem csupán a pszichológiai thrillerekre és a film noirra (miként óriási hatása lett Lang másik klasszikusának, az 1927-es Metropolis-nak a sci-fi-re), de mélységével a legtágabb értelemben véve ihlette meg a világ filmművészeit.

ifj. Szabó László

Kirándulás

09.10-én 16 tanuló (9.P-ből és 10.F-ből) vett részt a tanév első irodalmi barangolásán, kirándulásán Balatonszárszón. A program a József Attila Emlékházban indult, ahol múzeumpedagógus segítségével idéztük fel a költő utolsó 24 óráját. Az előadást követően a gyerekek interaktív módon bővíthették tudásukat a költő életrajza, versei, dokumentumai tárgykörében különböző kvíz, játék, audio-vizuális eszköz használatával.

A múzeumlátogatás után a kellemes későnyári időben (levegő 26 fok, tó vize 22 fok) strandolás, vízi légvár, strandröplabda mérkőzés (lánycsapat 3-1-re győzte le a fiúkat) következett.

A nap végén a Fakanál kifőzdében és a Léda cukrászdában múlattuk az időt. Kedvünket még az sem szegte, hogy vonatunk visszafelé majd egyórás késéssel indult. rengeteg élménnyel és jókedvvel tértünk haza.

A Litera-túrázók következő állomása a Velencei-tó partján lévő kápolnásnyéki Vörösmarty-ház.

Tanévnyitó 2022

Kedves Diákok!

Iskolánk tanévnyitója 2022. szeptember 1-én reggel 8 órától lesz megtartva.

Mindenkit arra kérünk, hogy az alkalomhoz illő ünnepi öltözékben jelenjen meg!

A tanévnyitó ünnepség után 3 osztályfőnöki órával folytatódik a nap,
ahol a legfontosabb általános információkat ismerhetitek meg.

A holnapi viszontlátásra!

Daróczi József igazgató

Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetés

Örömmel számolhatunk be, hogy az Augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a MAGYAR EZÜST ÉRDEMKERESZT kitüntetést vehette át tanárunk, Póser Antal.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2022/08/19/vitalyos-eszter-es-hoppal-peter-allami-kitunteteseket-adott-at

 Gratulálunk!

Kitüntetés 2022 smart

 

Javító- és osztályozóvizsgák

Kedves Diákok!

A javító- és osztályozóvizsgák időpontja: 2022. augusztus 25. (csütörtök) és augusztus 26. (péntek)

Az általános tájékoztató: 2022. augusztus 25. 7:30 – a 29-es teremben

Az általános tájékoztatón minden vizsgázó részvétele kötelező, s ott ismerhető meg a vizsgabeosztás is!

Jó felkészülést!

Daróczi József ig.

 

Tatai kirándulás

Tantestületi kirándulás Tatára

Az év vége felé közeledve, június 28-án egy laza kikapcsolódás keretein belül tantestületünk egy része ellátogatott Tatára. A megérkezés után utunk első állomása az Esterházy – kastély volt. A kastélyba való látogatás előtt tettünk egy sétát a tatai Öreg- tó partján, ahol festői látvány fogadott minket.

tata

A séta után mentünk a kastélyba, ahol színvonalas idegenvezetésben volt részünk, mely során több érdekességet is megtudhattunk a kastélyról és környékéről. Többek között megtudhattuk, hogy a kastély tervezésében Fellner Jakab jeleskedett; hogy a 19. század elején a kastély menedéket nyújtott I. Ferenc császárnak, aki az 1809-es schönbrunni békekötés előtti hónapokat töltötte az impozáns kastélyban. A kastély a kiegyezést követően élte virágkorát, hiszen Tata a Monarchia társasági életének központjává vált. Mint megtudtuk, I. Ferenc József császár és király egy diplomáciai célú, nagyszabású, II. Vilmos német császárral közös hadgyakorlat helyszínéül választotta Esterházy Miklós József tatai birtokát, szálláshelyéül pedig a kastélyt vették igénybe 1897 szeptemberében. Kicsit ugorva az időben, egy másik király életében is fontos szerepet játszott a kastély, hiszen IV. Károly a vesztes budaörsi csata után szintén az Esterházy- kastélyban lelt menedéket, ahol azonban nem kerülhette el a letartóztatást.

vár

Az idegenvezetés során bepillantást nyertünk a grófi család mindennapjaiba, megtudhattuk Magyarország egyik leghíresebb főnemesi családjának, a család három ágának 17. századi, majd későbbi történetét. A kastély helyiségeit körüljárva csodaszép festmények, a grófi család életmódjával kapcsolatos kiegészítők tárultak elénk, amelyekről idegenvezetőnk részletesen mesélt, így a grófi életmód mozzanatait is megtudhattuk, mint például a kedvteléseiket, a gyermeknevelési szokásaikat, a diplomáciai ügyek intézését, s ezeknek helyszíneit és ezekkel kapcsolatos fontos relikviákat tekinthettünk meg.

A kastélyban tett látogatás után egy közös ebédre került sor. A Luxemburgi Zsigmond király által építtetett tatai várat kívülről megcsodálva, a tóparti sétányon körbejárva találtunk egy éttermet, ahol kellemes, nyugodt környezetben ebédeltünk, s finom limonádékkal hűsítettük le magunkat együtt a következő programunk előtt.

1657688658217

Ebéd után elsétáltunk a következő állomásunkhoz, Tata egyedülálló turisztikai nevezetességéhez, a pezsgőgyárhoz. Sokunk számára egy ismeretlen világba nyerhettünk bepillantást kedves, előzékeny idegenvezetőnk segítségével. Először megismertetett minket a pezsgőgyár épületének részleteivel, mely során szintén elhangzott egy kiemelkedő név, ugyanis Fellner Jakab, a magyar barokk egyik kiemelkedő alkotója tervezte a gyárat. A bevezető már sokunk érdeklődését felkeltette.

balterem

A körülbelül 2 órás programunk során megnéztük a Báltermet, ahol egykor sört főztek, majd bálokat tartottak. Megismerhettünk az egykori lovasélettel, és bővülhettek ismereteink az Esterházy családról is. A bálterem után egy kellemes, hűvös terembe barangoltunk tovább, ahol kis nassolnivalóval és vízzel kedveskedtek nekünk, illetve egy kis pezsgőkóstolóban is volt részünk, ahol az együtt töltött kirándulás örömére emeltük poharunkat.

1657688779438

A koccintás után egy izgalmas barangolás következett a pincerendszeren, mely során idegenvezetőnk nagy szakértelemről tett ,,tanúbizonyságot”. Részletesen beavatott minket a pezsgőkészítés technológiájába, melyet kíváncsian hallgattunk. A hőmérsékletkülönbségnek a kinti hőség miatt kicsit örülni is tudtunk.

A látogatásunk végéhez közeledve pedig még egy ,,seprőn” érlelt pezsgőt is megkóstolhattunk, majd búcsút vettünk türelmes és rugalmas idegenvezetőnktől, a csodás parktól és Tatától. Kicsit már elpilledve indultunk el a közeli vasútállomásra. A hazaút során még kellemes beszélgetésekre került sor, hiszen néha a tanév forgatagában alig tudunk egymással pár szót váltani. Összességében egy kellemes, jó hangulatú kirándulást tudhattunk a hátunk mögött a nap végén.

Szabó Helga

Javítóvizsga 2022

Kedves Diákok!

Az augusztusi javító- és/vagy osztályozó vizsgák követelményeit az alábbi listában találjátok meg! A dokumentumtár folyamatosan bővül, amennyiben nem találjátok a keresett tantárgy leírását, keressétek fel a honlapot később!

A javító- és osztályozó vizsga tervezett időpontjai:

2022. augusztus 25-26. – javítóvizsga

2022. augusztus 29. – osztályozó vizsga

 

Mindenkinek sikeres felkészülést kívánunk!

A témakörök listája:

Villamos vizsgák időpontjai

osztály vizsgaszám Gyakorlat (8.00) Írásbeli (10.00) Szóbeli (8.00)
14.EA IR/12467 2022.05.06 + portfólióvédés 2022.05.18
11.V IR/13508 2022.05.03 2022.05.18 2022.05.24
12.EV IR/12466 2022.05.05 + portfólióvédés 2022.05.20
14.E IR/14005 2022.05.02 2022.05.18 2022.05.23
14.ET és 14. ET2 IR/12464 2022.05.04 + portfólióvédés 2022.05.19

Színházlátogatás

2022.03.31-én a 12.a kiegészülve néhány más osztálybéli érdeklődővel 22 fővel megtekintette a Vígszínház Diktátor darabját.

A közönség szinte 100%-ban középiskolásokból állt, így különleges volt az előadás hangulata. A színészek brillíroztak a szerepeikben és a diákság a darab után vastapssal, füttyszóval, a kamaszlányok síkításokkal ünnepelték a fiatal sztárokat (ifj. Vidnyánszky, Ember Márk, Horváth Szabolcs)
A rutinos rókák is kitettek magukért, emlékezeteset nyújtott Grüber úr szerepében a Kossuth-díjas legenda, Lukács Sándor, valamint a Grübernét alakító Igó Éva is.

Charlie Chaplin legnagyobb hatású műve, A diktátor mélyen humanista alkotás. A kis borbély és a nagy diktátor kettős szerepében hol kíméletlenül szarkasztikus, hol a bohóctréfa eszközeivel oldja fel sok millió ember szorongását. A színész felejthetetlen bajusza, legendás cipője, keménykalapja, mozdulatai mindenki emlékezetébe beleégtek.

A történet a két világháború között játszódik egy olyan korban, amikor a szegénység és az őrület féktelenné vált. Az emberség és a szabadságba vetett hit elbukott. Chaplin Korda Sándor magyar származású filmrendező és producer tanácsára kezdte el forgatni a filmet. A diktátor Ausztria megszállásáig követi Hitler Birodalmának kiépülését és a zsidóság meghurcoltatásának eseményeit.

Chaplin később azt nyilatkozta:
„Ha tudtam volna a német koncentrációs táborok borzalmairól, nem csinálom meg a Diktátor-t, nem fogom tréfára a nácik gyilkos őrületét.

iSZL

 

als1 churcill1 chaplin1

Ágazati alapvizsga

Kedves Diákok!

Ágazati alapvizsga a 1/11EV osztálynak február 7. hétfő 14.00 órától, 1/13ET osztálynak február 8. kedd 14.00 órától lesz megtartva.

Vezetőség