Előadás Hoboval

A mai napon a Nemzeti a Diákokért program keretében a 12.A osztály – kiegészülve néhány érdeklődővel – 24 fővel tekintette meg Földes László (HOBO) önálló József Attila-estjét a Nemzeti Kaszás Attila kamaratermében. A darab 500. előadásán túl is teltházas és mágnesként vonzza a fiatalokat.

– Mindig kisajátítottam József Attila verseit, úgy éreztem, sorai rólam szólnak. Ez az előadás nagyobb alázattal készült, a Költőt szeretné bemutatni – nyilatkozta 2005 táján Hobo, amikor Vidnyánszky Attila rendezésében elkészült a Tudod, hogy nincs bocsánat című előadóest. József Attila Hobo számára olyan fontos költők sorába tartozik, mint Pilinszky János, Villon, Faludy, Viszockij, Ginsberg. Hobót régóta foglalkoztatja József Attila költészete – már első koncertjein is előadta a költő megzenésített verseit.

A performansz után HOBO beült a diákok közé és levezetésként mesélt az értékes kultúra és az irodalom iránti elkötelezettségéről is.
– József Attila műveit úgy olvasom, mint a szent könyveket, és néha, mintha a saját gondolataimat látnám leírva. Az előadással az volt a célom, hogy bevonjam és továbbgondolkodásra késztessem a nézőt.

Az előadás a mesterprogramomra épülő intézményi együttműködés keretein belül valósult meg.

– Ifj. Szabó László

“Tudod, hogy nincs bocsánat,
hiába hát a bánat.
Légy, ami lennél: férfi.
A fű kinő utánad.

A bűn az nem lesz könnyebb,
hiába hull a könnyed.
Hogy bizonyság vagy erre,
legalább azt köszönjed.

Ne vádolj, ne fogadkozz,
ne légy komisz magadhoz,
ne hódolj és ne hódits,
ne csatlakozz a hadhoz.

Maradj fölöslegesnek,
a titkokat ne lesd meg.
S ezt az emberiséget,
hisz ember vagy, ne vesd meg.”

hoob