Nemzeti a Diákokért program – Shakespeare : Szentivánéji álom

2019.11.25-én este 19.00 órás kezdettel a 10.a osztály, kiegészülve néhány 9.v; 10.b; 12.a osztályos érdeklődővel (30 fő) a “Nemzeti a Diákokért” program keretében megtekintette a Szentivánéji álom Shakespeare darabot.

A Midsummer Night’s Dream a 450 éve született mester legnépszerűbb darabja – legalábbis magyar nyelvterületen ezt állították színre a legtöbbször (a Nemzetiben a Lear király vezet). A Nemzetiben játszották először magyar nyelven: Arany János az 1864-es Shakespeare-jubileumra, az „avoni hattyú” születésének 300. évfordulójára készítette el a fordítását.

Később olyan nagy színészek arattak sikert a darabban, mint Blaha Lujza, Bajor Gizi, Mészáros Ági, Bara Margit, Ungvári László, Ladányi Ferenc, Kállai Ferenc, Bessenyei Ferenc… Titánia és Oberon, Lysander és Demetrius, Vackor és Zuboly, Puck és Hermina – mind-mind a színészek szerepálmai közé tartozik ma is…

David Doiasvili, a fiatal grúz rendező Shakespeare műveinek kiváló ismerője, a Szentivánéji álmot friss, a mai korhoz, fiatalokhoz szóló igazi színpadi álomként teremtette újjá a hálás diákközönség számára.

ifj. Szabó László program koordinátor

thumbnail_image3 thumb2 thumbnail_image image