Határtalanul!

Iskolánk diákjai májusban Szlovákiában jártak és egy hetes programsorozatban vettek részt szlovákiai magyar diákokkal.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium által meghirdetett Határtalanul pályázatát nyerte meg iskolánk 2016 februárjában. Az online- és szakmai kapcsolat kiépítése témában elnyert pályázat kapcsán 21 diák és 3 pedagógus utazhatott a Felvidékre, Érsekújvárra, és tölthetett el négy napot a városban. A partneriskola, a városban lévő Jedlik Ányos Elektrotechnikai Szakközépiskola és Kereskedelmi Akadémia volt. A 45 éves intézmény Érsekújvár egyik leggazdagabb múlttal rendelkező oktatási intézménye, amelynek fő profilja szintén az informatika és az erősáramú elektrotechnika.
A kirándulás során a diákjaink és kísérő pedagógusaink megtekintették a várost, ellátogattak Andódra, Szimőre és Gútára. Megnézték Czuczor Gergely és Jedlik Ányos szülőfaluját, valamint a híres gútai malmot. Ellátogattak a Ferenc-rendi kolostorba, ahol a katakombákat is megnézték. Informatikai ismereteiket felhasználva segédkeztek közösen számítógép-szerelésben az autista diákok nevelését végző intézményben. Hazafelé a bős-nagymarosi vízlépcsőt is megtekintették. Sportprogramokból sem volt hiány: bowling és sportmérkőzés is zajlott a két iskola diákcsapata között. A programban sor került a barátság fájának elültetésére és a névadók szobrának megkoszorúzására úgy Érsekújváron, mint Budapesten.
Az egy hetes projekt második felében a felvidéki iskola 22 diákja és 2 tanára érkezett Budapestre. A tartalmas program ezúttal sem maradt el, hiszen az iskolánk diákjai megmutatták a vendégeknek a főváros szépségeit: így a Hősök terét és a Városligetet, végigsétáltak az Andrássy úton, és a Belvárost is megnézték. Látogatást tettek az iskolában, elültették a barátság fáját az iskola előkertjében, és természetesen tiszteletüket tették a névadónk, Verebély László emléke előtt.
Kapcsolatunk az érsekújvári szakközépiskolával már korábbról megvolt és szerettük volna a pályázatot megnyerni, hogy ezt a kialakult jó kapcsolatot tovább mélyíthessük egy újabb közös projekt keretében. Ennek keretében és érdekében került sor egy közös weboldal létrehozására, ami a Határtalanul pályázathoz és az együtt töltött tartalmas időhöz kapcsolódik, hiszen megjelennek rajta a közös felvételek, írások, videók is.
A visszajelzések alapján sikeres programot zárunk le a június 13.-ai tehetségnapunkon tartandó beszámolónkkal, mert a diákok és tanáraik számára is nagy élmény volt a közösen eltöltött néhány nap, és reméljük, hogy a jövőben még több hasonló, nagyszerű projektet tud megvalósítani iskolánk.