Category Archives: Kirándulás

Kirándulás

2022.01.15-én iskolánk 22 tanulója (9.a;9.f;10.r;12.a;13.sz osztályokból verbuválódva) Steyer Zalán és Szabó László tanár urak kíséretében a 2022-es év első túráján vettek részt a budai hegyekben. Friss téli idő, tiszta égbolt és csodás napsütés fogadott kegyeibe minket a délelőtt folyamán. A túra útvonala a Normafa és a Hűvösvölgy között a Budai-hegység három jellegzetes kilátóját kötötte össze 11,3 km-es távon 610m-es szintkülönbségekkel.

A reggeli hűvösvölgyi találkozó az gyermekvasút csoportfőnöksége melletti végállomáson volt, ahol tanúi lehettünk a szolgálatváltásnak és zászlófelvonásnak. Ezután a kisvasúttal eldöcögtünk a Normafáig a téli erdőben kanyarogva. A vasútvonal mellett a Pilisi Parkerdő vadőrei által kihelyezett etetőknél őzeket, szarvasokat láthattunk, a nemes vadak nem zavartatták magukat a vonatzúgástól, nyugodtan táplálkoztak tovább.

Az első etap végén a János-hegyi csúcson lévő Erzsébet-kilátóból tekintettünk szét. A neoromán stílusú impozáns kilátótornyot 1908 és 1910 között építették Schulek Frigyes terve alapján Erzsébet királynőről elnevezve. A torony legfelső terasza 22,35 méter magas, ahonnan csodálatos körpanoráma tárult elénk az 550m-es tengerszint feletti magasságból.

A második túrarészt a Kaán Károly-kilátó zárta. A Nagy-Hárs-hegyen álló népszerű kilátót 2016-ban újították fel. Négyemelet magasra (480m) másztunk fel a kőalapzatra épült fakilátóban a szűk, de fedett teraszokon át. A kilátó alatt megtekintettük a Báthory-barlangot, ahol a névadó pálos szerzetes 20 éven át remetéskedett és először fordította és látta el magyarázatokkal a Bibliát.

A gyalogtúra zárórésze a Makovecz Imre-kilátóban végződött. Ez a 6 méter magas, tervezőjéről elnevezett kilátó alig 100 méterre az gyermekvasút vonalától, a Kis-Hárs-hegy (353 m) tetején található. A kilátó tengelyét adó vascső körül spirálalakban elhelyezett gerendákból két, egymásba fonódó csigalépcső alkotta a tornyot. Alatta kellemes piknikező helyen pihentünk meg. Innen már hamar visszaérkeztünk Hűvösvölgybe, a kiindulási pontunkra. A diákok elfáradva, de élményekben gazdagodva tértek haza:)

Köszönöm a figyelmet:
iSZL

 

20220115_090108 20220115_091134 20220115_095105 image_50407937 image_67204865 image_67207425 image_67220225

Magyarság Háza Kiállítás

A mai napon a 12.R osztály Mátrahegyi Tímea osztályfőnök és jómagam kíséretében részt vett a Magyarság Háza kiállításának megnyitóján, amelyet 10 éves fennállásuk alkalmából rendeztek meg.
A szervezést ez úton is köszönjük Szakolczai Ildikó tanárnőnek, aki állandó kapcsolattartóként biztosította számunkra a lehetőséget.
Magyarság Háza1 Magyarság háza2

Iskolakapun kívüli program

A mai napon a 3. tanítási órát követően a 12.A osztály 13 tanulója részt vett a Fővárosi Önkormányzat által finanszírozott “Iskolakapun kívüli program” keretében a Városligeti Műjégpályán egy szenzációs korcsolyázáson:)
Ez a lehetőség a Fővárosi Önkormányzat szakágazatai, intézményei, köznevelési intézményei és a civil szervezetek közötti együttműködésen alapszik. Olyan programokat kínál, melyek bővítik az ismereteket, ugyanakkor számot tartanak az érdeklődésre, mert szórakoztatnak, kellemes időtöltésként szolgálnak. A programot a pandémia alatt dr. Korányi Zsanett igh. asszony koordinálta, nagyon köszönjük neki, hogy gondot viselt ránk!
Az előzetes bejelentkezéssel és az ingyenes voucherekkel soron kívül engedték be az osztályunkat a VIP öltözőbe és a VIP korcsolyakölcsönzőbe, ezzel több órás várakozást és sorban állást spóroltak meg számunkra, kihasználhattuk a sportolásra az időt.
Csodálatos napsütés és friss levegő fogadott minket a pályán háttérben a Vajdahunyad vára ill. a Hősök tere – felejthetetlen téli élményben volt részünk:)
Köszönöm a figyelmet:
iSZL.of.
20211220_112725 20211220_120323 20211220_122827 20211220_124528thumbnail_image2

SuliMozi

A mai napon a 12.a és néhány érdeklődő tanuló 22 fővel megtekintette a Schindler listája c. filmet a Kino Cafe különtermében a SuliMozi középiskolás program keretében.
A filmet követően KOVÁCS Gellért filmesztéta, kritikus beszélgetett el a látottakról a gyerekekkel, zárta le a megrázó élményt.
iSZL program koordinátor
“Ha egyetlen film sem képes arra, hogy – a Schindler listáját legépelő Itzhak Stern szavaival élve – ‘abszolút jó’ legyen, akkor 1993-ra egy népszerű mozi a holokausztról ‘csak’ abszolút időszerű volt már. Ebből az időszerűségből nőtt ki aztán Steven Spielberg filmje, ami nem csak a médiumba, hanem az emberiségbe vetett hitedet is vissza fogja adni” –  írta anno Colin Kennedy, az Empire kritikusa. Ehhez pedig nehéz bármit is hozzátenni; a direktor megrázó erejű drámája a lengyel zsidók százait megmentő német üzletemberről tényleg egyike minden idők legfontosabb alkotásainak.”
thumbnail_image

Színházlátogatás

2021.11.14-én a Fővárosi Önkormányzat középiskolai kulturális ingyenes voucher akciójának keretében a 12.A, 12.R, 11.E osztályokból verbuválódott diáksereg osztályfőnökeikkel (Bodó Beatrix, Mátrahegyi Tímea, ifj. Szabó László) és két kísérő tanárral (Széllné Király Mária, Szabó Helga) közel 40 fővel tekintette meg a Katona József Színház Ibsen-dráma adaptációját.

A rendező, Székely Kriszta az alábbiakat nyilatkozta a darab átiratáról:
“A problémakör, amivel a Nóra foglalkozik, ma is ugyanúgy létezik, de az eredeti darab a századfordulós színház lenyomata, és ezt mi dramaturgiájában, az elmondott szöveg és akció arányában, a karakterek ábrázolásában frissebbé akartuk tenni.
Az elmúlt 140 évben valóban sokat változott a nők helyzete a nyugati világban, de azzal, hogy valami jogi értelemben változik, nem biztos, hogy azonnali társadalmi igazodást is von maga után. Hirtelen rakétaszerűen elindul valami, ami után az emberi tényezők, berögzülések csak vánszorognak. Ez nemcsak a nők helyzetével kapcsolatban van így, hanem sok minden mással is. Az emberek gondolkodása, érzelmeik és döntéseik hasonló mintákat ismételnek. Ez a Nóra előadás abból indul ki, hogy mi az, ami még mindig nem változott, pedig változhatott volna.
A házasság, a hosszú távú kapcsolatok világszintű válsága is foglalkoztatott minket. Egy család hullik szét a szemünk láttára. Az ilyen végpontokon legtöbb esetben nincsenek jók és rosszak, hanem ellentétes szándékok, hiányok és sok-sok elfojtás van. Nóra és Helmer házasságának történetében a leosztott szerepek nyomasztó korlátain túl, az önismeret és a szabadság hiánya az, ami váláshoz vezet. Ez továbbra is megoldandó feladat minden kapcsolatban.”

Mind a tanulók, mind a tanárok egyöntetűen megállapították, fergeteges darabot és szenzációs színészi játékot láthattunk!
Köszönjük a szervezést és a koordinálást dr. Korányi Zsanett tanárnőnek!

 

thumbnail_image

Előadás Hoboval

A mai napon a Nemzeti a Diákokért program keretében a 12.A osztály – kiegészülve néhány érdeklődővel – 24 fővel tekintette meg Földes László (HOBO) önálló József Attila-estjét a Nemzeti Kaszás Attila kamaratermében. A darab 500. előadásán túl is teltházas és mágnesként vonzza a fiatalokat.

– Mindig kisajátítottam József Attila verseit, úgy éreztem, sorai rólam szólnak. Ez az előadás nagyobb alázattal készült, a Költőt szeretné bemutatni – nyilatkozta 2005 táján Hobo, amikor Vidnyánszky Attila rendezésében elkészült a Tudod, hogy nincs bocsánat című előadóest. József Attila Hobo számára olyan fontos költők sorába tartozik, mint Pilinszky János, Villon, Faludy, Viszockij, Ginsberg. Hobót régóta foglalkoztatja József Attila költészete – már első koncertjein is előadta a költő megzenésített verseit.

A performansz után HOBO beült a diákok közé és levezetésként mesélt az értékes kultúra és az irodalom iránti elkötelezettségéről is.
– József Attila műveit úgy olvasom, mint a szent könyveket, és néha, mintha a saját gondolataimat látnám leírva. Az előadással az volt a célom, hogy bevonjam és továbbgondolkodásra késztessem a nézőt.

Az előadás a mesterprogramomra épülő intézményi együttműködés keretein belül valósult meg.

– Ifj. Szabó László

“Tudod, hogy nincs bocsánat,
hiába hát a bánat.
Légy, ami lennél: férfi.
A fű kinő utánad.

A bűn az nem lesz könnyebb,
hiába hull a könnyed.
Hogy bizonyság vagy erre,
legalább azt köszönjed.

Ne vádolj, ne fogadkozz,
ne légy komisz magadhoz,
ne hódolj és ne hódits,
ne csatlakozz a hadhoz.

Maradj fölöslegesnek,
a titkokat ne lesd meg.
S ezt az emberiséget,
hisz ember vagy, ne vesd meg.”

hoob

Fertődi kirándulás

2021. október 16. napján, szombaton iskolánk 11.EA osztálya és néhány további diákunk Bodó Beatrix Anikó osztályfőnök tanárnő szervezésében, dr. Korányi Zsanett és Mátrahegyi Tímea tanárnők kíséretében kalandokkal teli kirándulást tett Fertődre és környékére. Az Eszterházy-kastély megtekintése, majd a kastélykertben, verőfényes napsütésben tett séta után – egyéni döntés alapján – a közeli osztrák kisvárosba, Wiener Neustadtba is ellátogattunk.
Köszönjük Bodó tanárnő szervezőmunkáját, valamint a Rákóczi Szövetség hozzájárulását!

Múzeum látogatás

2021. október 14-én a rendész tagozatos 11. P osztály egy jó hangulatú délutánt töltött el az Aquincumi Múzeumban. Az érdeklődő diákok bepillantást nyerhettek a Római Birodalom korában virágzó település lakosainak mindennapi életébe.

2 3 4b 5 6

Diák Sajtófesztivál

2021. szeptember 30-án Diákönkormányzatunk néhány képviselője a stúdiós diákokkal karöltve részt vehetett a Diák Sajtófesztiválon. Nagyon jól éreztük magunkat, az egész napos programsorozat sok érdekességet tartogatott számunkra. Jövőre is szívesen megyünk!

 

243366504_875939896460312_4699277435421873475_n 243691291_183402667261633_1938030800378860639_n ghfgkhl

Vadászati Világkiállítás

2021.10.10-én 10.00 órától vezetett túrával tekintettük meg a Vadászati Világkiállítást!
A 12.A osztály mellé kapcsolódott néhány 12.E osztályos és néhány kollégista tanuló is, így 21 fő vett részt a Fátyol Iskola Programban. Az előzetes regisztrációt követően ingyenes belépőjegyekkel vehettünk részt az EXPON.

A programról:

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kiemelten fontos küldetése, hogy a legfiatalabb generáció számára is bemutassa hazánk természeti kincseit, a benne élő ember múltját és jelenét. De talán még jelentősebb az a vállalás, amely az emberi tevékenységnek azt a szemléletét ismerteti meg, ami a fenntartható természetgazdálkodás – a vad- és erdőgazdálkodás, a vadvédelem, a környezettudatos életmód és a környezetterhelés csökkentése – alapját képezi, és amely újabb és újabb megoldásokat keres a jövőnk megbízható tervezése szempontjából.

A Fátyol Iskolaprogram célkitűzése a környezeti nevelés támogatása a Világkiállítás tematikus tárlatainak, valamint a természetmegőrzést és fenntartható természetgazdálkodást bemutató programjaink, előadásaink bemutatása révén.
.
A tematikus kiállításokból a gyerekeknek az F csarnok tetszett a legjobban.
Itt a hagyományos vadászati módokat egy igazi időutazással mutatták be -íjászat, solymászat, agarászat, elöltöltős fegyverek -, ezeket a gyerekek ki is próbálhattak.

A másik izgalmas témát a G csarnok tartogatta. Itt több mint 1500 tételből álló trófeaerdőben barangolhattunk a Kárpát-medence és a világ vadászható vadjaival. A hatást aktív diorámák és dinamikus térkompozíciók tették még látványosabbá.20211010_105327 20211010_110606 20211010_112740 (1) 20211010_115359 20211010_124737