Beiskolázás

Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája.
Szent-Györgyi Albert

Iskolánk 2017-ben 106 éves épülettel büszkélkedhet. A műszaki képzés több mint 60 éve kezdődött, sokáig Villamosenergiai-ipari Technikumként („az Üteg”) volt ismert. A villamos ipari képzésünk országos hírnévre tett szert, melynek köszönhetően nálunk képezték az ELMŰ és a Paksi Atomerőmű szakembereit. 2000-től informatika területtel bővült kínálatunk, s mára vezető ágazattá vált. 2015-ben pedig elindult a rendészeti képzés.

Szakmai képzéseinkről részletesen a felvételi tájékoztatóban olvashatnak.

A szakképzés 2015. július 1-től átalakult. Az iskolák kikerültek a KLIK fennhatósága alól és centrumokba szerveződtek. Budapesten 6 szakképzési centrum jött létre. A mi iskolánk a Műszaki Szakképzési Centrum tagiskolája lett 11 másik intézménnyel együtt.

Idén ismét lezajlott egy újabb átalakulás. Ennek lényege, hogy a jelenlegi érettségit adó szakközépiskolák szakgimnázium néven futnak tovább és ágazati érettségi vizsga eredményeként az érettségi mellé szakmai végzettséget is kapnak a diákok, mely bizonyos munkakörök betöltésére is alkalmas lesz. Természetesen ezzel nem fejeződik be a képzés, mert érettségi után 1 év beszámítással OKJ végzettségek szerezhetők.

A jelenlegi szakiskolai képzés pedig szakközépiskolai képzésbe megy át. Ennek lényege, hogy 3 év szakmai alapképzettség után automatikusan folytatódik a képzés 2 év érettségire felkészítéssel. Természetesen a rendszerből ki lehet lépni, ha valaki dolgozni akar, de akkor pedig esti iskolában is befejezheti középfokú tanulmányait.

S még két nagyon fontos változás:

  • nappali tagozaton 25 éves korig lehet tanulmányokat folytatni;
  • a második szakképesítés megszerzése is ingyenes.

Ez utóbbi nagyon nagy lehetőség, hiszen érettségi után két év alatt akár két technikusi végzettség is szerezhető.

Tehát a kínálat, a lehetőségek listája bővülni fog. S a nappali képzés mellett intenzíven beindulnak az esti és tanfolyami képzések is korhatártól függetlenül, sok-sok kedvezménnyel.

Iskolánkban 8 osztály után az alábbi képzésekre történik beiskolázás:

kepzesek_2016

Ezeken felül továbbra is lesz lehetőség fakultációs keretek között Katonasuli és Rendészeti programban részt venni azoknak, akik csak hobbiból ismerkednének a témával.

Mi jellemzi iskolánkat?

  • Kiváló technikai felszereltség

Elektrotechnikai műhelyeink modern eszközökkel felszereltek. Tantermeink mindegyike multimédiás: van számítógép és projektoros vetítési lehetőség. PLC labort, 9 számítógéptermünkben vékony kliens rendszert és Mac labort is üzemeltetünk, valamint számítógép-szerelő műhellyel, villanyszerelő műhellyel is gazdagodtunk.

  • Tanórák sávosítása, csoportbontás

Idegen nyelvből, matematikából úgy bonjuk a csoportokat, hogy évfolyamonként mindenki a tudásszintjének megfelelő csoportba kerülhessen. Bevezettük 9. évfolyamon a szövegértés tantárgyat, melyet csoportontásban tanítunk. A kerettantervi óraszámhoz képest magasabb óraszámban tanítjuk a közismereti informatikát szintén csoportbontásban.

  • Két idegen nyelv oktatása

Azon ritka szakközépiskolák közé tartozunk, ahol két idegen nyelv tanulása kötelező. Angol és német közül választhatnak diákjaink. 9. évfolyamon kezdik az első nyelvvel, majd 10. osztályban belép a második nyelv.

  • Akkreditált Kiváló Tehetségpont vagyunk

Fontos számunkra a differenciált oktatás, ezért a felzárkóztatáson kívül kiemelt a tehetséggondozás. Szakkörökön, versenyfelkészítőkön segítjük az érdeklődő tehetséges diákokat. Az általános iskolásokra is gondolunk: 7. és 8. osztályosoknak VIA verseny keretében adunk lehetőséget, hogy informatikából megmutassák kreativitásukat, tehetségüket.

  • Színes diákélet

Tanórán kívüli programok sokaságát kínáljuk diákjainknak: mozi-, színház-, múzeum és üzemlátogatások, sportkörök, tantárgyi és honvédelmi valamint rendvédelmi szakkörök, ünnepségek, gólyatábor, gólyaavató, kirándulások, stb.

  • Külföldi kapcsolatok

Szakmai tanulmányutak, kirándulások. Évente járnak Bécsbe tanulóink. Voltak és reméljük lesznek cserediák programjaink. Évente több alkalommal látogatunk el határon túli magyar iskolákba és közös megemlékezéseket tartunk. Igény esetén szervezünk kirándulást Angliába, Velencébe.