Digitális oktatás megvalósítása I.

Tisztelt Szülők!
Kedves Nappalis és Estis Diákok!

 1. A digitális munkarendre átállás érdekében 2020.03.16-17-ig tanításmentes munkanapokat rendelünk el.
 2. A digitális oktatás 03.18-án, szerdán kezdődik. Fontos, hogy ez nem egyenlő a távoktatással, hanem ÓRAREND SZERINTI ON-LINE ÓRATARTÁS valósul meg.
 3. Mit is jelent mindezt?
  1. Érvényben marad az órarend, és a tanulónak minden órán fel kell vennie a kapcsolatot a szaktanárral, a tanár által kiadott feladatot el kell végeznie, a házi feladatot és beadandó egyéni munkákat el kell készítenie, a számonkérésen részt kell vennie.
  2. Ehhez több platform is rendelkezésre áll. Használni fogjuk a Kréta e-ügyintézés szolgáltatását, az Office 365 Teams appot, a Moodle keretrendszert és esetleg a Google Classroom-ot. Szükség van arra, hogy ezek között megosszuk a hozzáféréseket a túlterhelések elkerülése végett. (még így is lehetnek fennakadások, amit csak türelemmel lehet kezelni)
 4. Hogy ezek a rendszerek használhatók legyenek, szükség van alapokra
  1. Mindenkinek szükséges egy eszköz, amellyel a kapcsolattartás megoldható. Ez lehet asztali számítógép, laptop, tablet, okos telefon, s működő internet. Daróczi József ig.h. a Kréta rendszerben elküld egy kérdőívet, hogy felmérjük, ki az, aki a szükséges feltételekkel nem rendelkezik. Kérem, hogy ezt igyekezzenek minél gyorsabban kitölteni. (A kérdőív készen van, 4 kérdés mindössze, csak a Kréta ezen funkciójában van némi fennakadás). Ugyanakkor az osztályfőnöknek is jelezzék, hogy van-e számítógép, van-e laptop, van-e okos telefon, van-e internet!
  2. Minden tanulónak hozzá kell férnie az Office 365-höz. Ez nem szabad, hogy problémát jelentsen, mert minden diáknak van, volt  9.-10. osztályban informatika órája, s ott azzal dolgoztak. Alapértelmezetten az e-mail cím a diák nevéből származtatott: ékezet nélkül a vezetéknév.keresztnév@verebelyszki.hu. Ha valaki nem tud belépni, kérem, hogy a hozzaferes@verebelyszki.hu címre küldjön egy levelet, és amilyen hamar tudunk, megküldjük neki a belépési adatokat.
  3. Belépést követően tud dolgozni az Outlook, a OnDrive, a Teams appokban. A Teams asztali számítógépen, illetve laptopon fennakadás nélkül azonnal használható, míg mobilon telepíteni kell az alkalmazást. Ott az elején türelmesnek kell lenni, kicsit tovább tart a folyamat.
  4. A Moodle és Classroom esetén a szaktanárok fogják jelezni, ha használni szeretnék, és ők fognak majd hozzáférésről tájékoztatást nyújtani.
 5. Hogyan tud majd a diák az órába bekapcsolódni?
  1. Az óra elején belép a Teams-be vagy a Krétába, és üzenetet küld a tanárnak, hogy jelen van, elérhető.
  2. A tanár szintén üzenet formájában tájékoztatja a diákokat, hogy a szükséges tananyagot hol tudják elérni, illetve milyen módszerrel fogják feldolgozni.
   1. Ez lehet önálló munkavégzés magán a tanórán. S az óra alatt folyamatosan van lehetőség, hogy a tanárnak írásban kérdéseket tegyenek fel, ha valamit nem értenek.
   2. Lehet hanghívás kezdeményezésével, amikor is a tanár szóbeli magyarázatot fűz a tananyag feldolgozásához
   3. Lehet videóhívás, amikor is láthatóvá válik a tanári magyarázat (táblakép)
   4. Oktatóvideók közzététele (pl.: youtube csatornával való összekapcsolás)
   5. Online tesztek, kérdőívek kitöltése önállóan ill. tanári segítséggel, stb.
  3. Az online foglalkozáson való részvételnek minősül, amennyiben a tanuló a foglalkozás órarendben meghirdetett időpontjában illetve  a tanítási óra végéig online (chat, videó vagy hanghívás) vagy a tanítási nap végéig offline (email) elektronikus kapcsolatot létesít az oktatóval az óra témájával kapcsolatban vagy legkésőbb a kiadott házi feladat beadási határidejéig a feladatát elvégzi.
 6. Ezen a héten mindenki a korábbi tananyagok ismétlésével, gyakorlásával fog foglalkozni az órákon, mert könnyebb így a rendszer tesztelése, valamint idő kell az új elektronikus tananyagok elkészítéséhez.
 7. A fejlesztő foglalkozások ezen a héten még kidolgozás alatt állnak, ezért azok csak a jövőhéttől indulnak be. Erről az érintettek kapnak majd külön tájékoztatást a kollégáktól.
 8. Ha valamelyik tanulónak hiányos a tankönyv csomagja, szükséges a könyvtárból kölcsönzés, ezt 03.19.-én, csütörtökön 13-15 óra között, míg pénteken 10-12 óra között teheti meg.

Folyamatosan jelentkezünk friss információkkal. Kérem, hogy legyenek türelmesek, igyekszünk a menet közben felmerülő problémákat orvosolni. Tudják, a puding próbája az evés.

Köszönettel
Polyákné Gajdos Katalin