Ebben a hónapban: január 2020

Bolyai Matematika Verseny

Az idei Bolyai Matematika Versenyen, a tavaly leérettségizett/elballagott csapat méltó utánpótlását próbáltuk összeállítani a mostani 10.-es évfolyamból.

Az alábbi eredmény született:

1. helyezett: BMSZC Puskás Tivadar Távközlési Technikum Infokommunikációs Szakgimnázium (135 pont)
2. helyezett: BMSZC Puskás Tivadar Távközlési Technikum Infokommunikációs Szakgimnázium, Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakgimnázium, BGSZC Kossuth Lajos Két Tanításai Nyelvű Műszaki Szakgimnáziuma (115 pont) – (holtversenyben)
3. BMSZC Verebély László Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (113 pont)

A csapat tagjai:
Hegyi Roland
Kiss Bence
Paréj Tibor
Vincze Viktória

Gratulálunk!

SuliMozi

Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította. 1945-ben ezen a napon szabadult fel Auschwitz-Birkenau, a legnagyobb és leghírhedtebb náci haláltábor.

Az egyhangúlag elfogadott határozat hangsúlyozta, hogy a tagállamok kötelessége megemlékezni a közel hatmillió, többségében zsidósága miatt üldözött és meggyilkolt áldozatról, és oktatási programokat indítani annak elősegítésére, hogy az ehhez hasonló népirtás többé ne ismétlődhessék meg. A határozat emellett elutasította a holokauszttagadást, és általánosságban is elítélte a vallási vagy etnikai diszkriminációt és erőszakot. A Holokauszt Emlékközpont minden évben megemlékezik erről a gyásznapról.

Iskolánk három végzős osztálya (Széllné Király Mária, Lukács Barbara és Szabó László kíséretében) 85 fővel részt vett a SuliMozi tematikus vetítésén, ahol az Oscar-díjas magyar holokauszt filmet, a Saul fiát néztük meg. A mozit felvezető előadás nyitotta, KOVÁCS Gellért filmszerész szólt a tanulókhoz…

A náci koncentrációs táborokban a foglyokból álló Sonderkommando terelte be a megsemmisítésre ítélteket a gázkamrákba, vitte át a holttesteket a krematóriumokba, takarította ki a termeket az újabb transzport érkezése előtt és szállította ki a hamvakat a táborból. A megterhelő fizikai munka miatt a sonderesek a tábor többi foglyánál jobb bánásmódban részesültek, a többi táborlakótól elkülönítve laktak, de mint a “titkok őrzőit”, néhány hónap után kivégezték a tagjaikat. Az újonnan alakuló sonderkommandó első feladata az előző generáció elégetése volt. A sonderesek közül nagyon kevesen élték túl a háborút. 1944, Auschwitz-Birkenau. Saul Ausländer (Röhrig Géza) egyike a krematóriumokban dolgozó sonderkommandósoknak. Társai tudják, hogy bármelyik pillanatban kivégezhetik őket, fegyvereket gyűjtenek és lázadást szerveznek. Saul viszont az elégetésre váró holttestek között felfedezni véli saját fiát, és ettől kezdve a férfit a menekülés helyett egy másik lehetetlen küldetés élteti: elhatározza, hogy kicsempészi a testet és keres egy rabbit, hogy méltó módon eltemethesse a gyermeket.

https://www.youtube.com/watch?v=q2kzIn8nuvI

saul2 saul1

Korcsolyaprogram

2020.01.25-én, szombaton a 10.a osztály 18 fővel néhány évfolyamtárssal kiegészülve a káposztásmegyeri VASAS SC Jégcentrumban korcsolyaprogramon vett részt a januári DSK órákat kiváltva. A gyerekek egyre ügyesebbek, (Rapic, Bényei,Krausz,Aszprosz sebesen siklik a jégen) az ügyetlenebbek is képesek a palánk segítségével körözni már biztosan a pályán.

Az ICE Center honlapja, melyen a közönségkorcsolyázás elérhetősége ill. a belépők, kölcsönzés árai megtalálhatók ITT: http://www.vjc.hu/

ice_center_10a

Szurkolók az állatkínzás ellen

Felhívás!!!
Február 6-án, a tehetségnapon iskolánk vendége lesz a Szurkolók az állatkínzás ellen elnevezésű szervezet. Gyűjtést szervezünk a számukra, amivel segíteni tudjuk a tevékenységüket.
Pénzadomány helyett inkább most olyat várunk, mint: kutya és macska tápok, konzervek, hámok, pórázok, szájkosarak, nyakörvek (természetesen használtak is tökéletesek), kutyapelenkák, gyógyszerek, kötszerek, kiságyak…stb.

Az adományok leadhatók Zákány Irma tanárnőnél a 207-es kabinetben.
A szervezet nevében is nagyon köszönünk minden adományt!
Bodó Beatrix és Zákány Irma Ildikó

szurk1 szurk2 szurk3

Órarend a második félévtől UPDATE

Kedves Diákok!

A jövő héttől újabb nyelvszakos kolléga csatlakozik a tantestülethez, s egyéb változások is lesznek, de azért remélhetőleg az utolsó verzió készült el – az órarend elérhető ide kattintva.

Órarend UPDATE

Kedves Diákok!

A jövő héttől új nyelvszakos kolléga csatlakozik a tantestülethez, s egyéb változások is lesznek, de azért remélhetőleg az utolsó A-heti verzió készült el – az órarend elérhető ide kattintva.

VIA2019 I. forduló eredmények

Kedves Versenyzők és Felkészítő Tanárok!

Lezárult a VIA2019 verseny első fordulójának értékelése, az eredményeket PDF-formátumban itt érhetik el.
Összesen 84 pályamunka érkezett be hozzánk, melyből a legjobb 12 tanulót hívjuk be a második, egyben döntő fordulóba.

A továbbjutott tanulók tanárai e-mailben kapnak tájékoztatást a döntőről.

Köszönjük a sok színes prezentációt és plakátot, hisszük, hogy a versenyben való részvétellel mindenki nyer.

Informatikai munkaközösség

Határtalanul – Erdély

hatartalanul1hatartalanul3hatartalanul2

A színház iskolája 3. – Konferencia a hangzó költészetről

2020.01.11-én szombaton a 11.a;12.a;12.e irodalmi szakkörösei Széllné Király Mária, Szabó Helga, Szabó László kísérő tanárokkal részt vettek az ÖRKÉNY Színház és a Magyartanárok Egyesülete által szervezett irodalmi programon.

A rendezvény 11.00-13.00-ig az Anyám tyúkja 2. előadással kezdődött, majd pódiumbeszélgetés következett 15.00-16.00-ig a darab színészeivel (MÁCSAI Pál, POGÁNY Judit, CSUJA Imre, ZNAMENÁK István, ZSIGMOND Emőke).
Ezt követően került sor a tanári konferenciára 16.00-17.30, ahol GAJDÓ Tamás színháztörténeti bemutatója (A költő és tolmácsa); VÁRADY Szabolcs költő gondolatai (Hogy él a vers a színpadon?), majd MÉSZÁROS Márton egyetemi docens előadása (A rap és a slam archaikus gyökerei) zárta a színvonalas és rendkívül tartalmas,élvezetes délutánt.

A darabról az Irodalmi Jelen szakfolyóirat Vastaps a verseknek címmel LAIK Eszter tollából közölt recenziót, valamint a konferencia előadásai a ME honlapjáról letölthetők az érdeklődő kollégák számára!

image

Csapatépítés

A 9.EA osztály meghívást kapott az Újbuda Centerben található LaserPark-tól, ahol egy remek hangulatú, csapatépítő délutánt tölthettek el a fiúk.

laser