Honlaphír | BMSZC Verebély László Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Category Archives: Honlaphír

Nemzeti Összetartozás Napja

2018. június 4. napján az Érsekújvári Egészségügyi Szakközépiskola tanulói és kísérői látogattak el intézményünkbe a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Polyákné Gajdos Katalin Igazgatónő, valamint Csákfalvi Andrea és dr. Korányi Zsanett kolléganők fogadták a vendégeket. Iskolánk megtekintését követően közös műsorral és koszorúzással zártuk a találkozót.

DSC_0374 DSC_0463 Untitled-1 DSC_0517

 

 

 

Operakaland

Május 11.-én, pénteken a 10.E és a 11.R osztályok osztályfőnök kíséretében, és az osztálykirándulásokról itthon maradókból összesen 65 fővel vettünk részt az OperaKaland II. részén az Erkel Színházban. A Total Dance – Balettkaland előadást néztük végig, mely általános tetszést aratott a diákjaink, tanáraink körében.

Egy fal, 3 női és 6 férfi táncos, és Ravel Bolerója. Ez az alapja Johan Inger svéd koreográfus egyfelvonásos balettjének, a Walking Madnek, amelyet eredetileg a Holland Táncszínház társulata számára készített 2001-ben. Az egyre fokozódó, feszültebbé váló zenére a minimalista tér újabb és újabb formákat ölt, s benne újabbnál újabb alakok jelennek meg, egyre őrültebb helyzetekben.
Jiří Kylián cseh koreográfus Mozart halálának 200. évfordulóján egy különleges balettel tisztelgett a nagy komponista előtt. Hat nő, hat férfi és hat kard szerepel a Petite mort című, különleges hangulatú alkotásban, melyben kellékként fekete, barokk stílusú ruhák, bizarr krinolinok is megjelennek. A darab képi szimbolikája egy olyan világot mutat be, ahol az agresszió, a szexualitás, a csönd, a muzsika, a sebezhetőség, az egymásra utaltság és az örök emberi szépség együtt létezik sajátos költőiségben.
„…úgy döntöttem, hogy nem alkothatok szimplán egy, a zeneszerző humorérzékét és zenei zsenijét tükröző táncsorozatot. Ehelyett hat, látszólag zavarosnak tűnő képet koreografáltam…” – írta Jiří Kylián a Hat táncról, melyben a mozarti játékosságot és az abszurd valóságot ültette át a mozdulatok nyelvére.

A 2018/19-es tanévben ismét szeretnénk csatlakozni az Operaház zenepedagógiai kalandjaihoz emelt létszámban, hogy még több osztállyal is részt vehessünk az aktuális darabokon. A következő eak-ra a bejelentkezéseket az osztályfőnököktől már szeptembertől fogadom.

ifj. Szabó László – programkoordinátor

pastedImage(1) pastedImage pastedImage2

Órarend változás

Új órarend lép érvénybe: Órarend >

Barlangtúra

Május 9. Barlangtúra, Mátyáshegyi barlang. Résztvevő kollégák: Fertály Zita, Steyer Zalán, Varga-Körtvélyes Zsuzsanna.

IMG-0200 IMG-0201 IMG-020220180509_170956 20180509_170958(1) 20180509_17095820180509_170904 20180509_170926 20180509_170928

2018. április 26-án tehetségnap, Fenntarthatósági Témahét

A BMSZC Verebély László Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 2018. április 26-án tehetségnapot szervez a Fenntarthatósági Témahéthez kapcsolódóan.

PROGRAMKÍNÁLATUNK:

Az iskolában szakmai tematikus előadásokat és bemutatókat tekinthetnek meg az érdeklődők 10.15 – 12.30 között.

 • Inverterek (miért van rájuk szükség, mire valók) címmel tartanak előadást a  Wagner Solar Hungária Kft közreműködésével a 10. évfolyamos elektrotechnikus diákjaink (Felkészítő tanár: dr. Magyar László).
 • Végzős elektrotechnikus diákjaink: Farkas Zsolt, Csépányi Arnold, valamint Szentkirály Benjámin (14.E) beszámolót tartanak a szakmai versenyek tartalmáról, azok energiahatékonysági szemléletéről és az iskola versenyeken szerzett tapasztalataikról. (Felkészítő tanár: Malmos Attila).
 • Egyszerű feszültségmérő kialakítása arduinóval, méréshatár bővítés, illetve egyszerű vezérlés érzékelőkkel kerül bemutatásra Arduino eszköz környezetben Czinkota Dávid, Pótári Béla és Pótári Péter (9.E) tanulók előadásában (Felkészítő tanár: Steyer Zalán).
 • Épületvillamossági relék témakörében tart bemutatót a FINDER cég, ezáltal segítve energiatakarékos villamos rendszerének szemléleti formálását villanyszerelő és elektrotechnikus diákjainknál.
 • Korszerű fényforrások életciklusa címmel tart előadást Stverteczky András az Elektro-Coord világítási hulladékkezelő kft. pénzügyi vezetője.
 • Elektrosztatikai kísérleteket mutatnak be 9. évfolyamos elektrotechnikus tanulóink: Bányik Erik, Kocsis Gergely és Walter Botond (9.E). (felkészítő tanár: Malmos Attila).
 • Genius Logicus Európai Uniós logikai verseny (felkészítő tanár: Bodó Beatrix, magyarországi koordinátor).
 • Természettudományos tehetségműhelyünk környezettudatos kiselőadásokkal mutatja be a fenntartható fejlődés ember-természet kölcsönhatásának kérdéseit: Szágos Dávid 12.A – Globális környezeti problémák, Drinka Zsanett 10.R – Vízszennyezés, Fekete Krisztina 11.R – Hulladékválság. (Felkészítő tanáruk: Szakolczai Ildikó).
 • A biodiverzitás megőrzése érdekében hangsúlyt fektetünk a természetvédelem feladatainak megismerésére. A namíbiai oroszlánokról készült dokumentumfilm megtekintése után Gulyás József operatőrrel beszélgethetünk.
 • Iskolánk tornász csapata tart bemutatót szintén az egészségtudatos életszemlélet szellemiségében (Felkészítő tanáruk: Póser Antal).
 • A Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének tagjai a teljes rendezvény alatt információs pultot működtetnek a védőoltások fontosságáról.

Külső helyszínekre szervezünk látogatásokat: az Elektrotechnikai Múzeumba, a Magyar Öntödei Múzeumba és az Újpesti Erőműbe.

Ha felkeltettük az érdeklődését, akkor szeretettel várjuk a Budapest XIII. kerület Üteg utca 15. szám alatt. A regisztrációkat fogadja: Szakolczai Ildikó a szakolczaii@verebelyszki.hu címen, április 25-ig.

zoldlogo

Budapest Film Zrt. Sulimozi filmpedagógiai sorozat II. forduló

05.20-án, pénteken három osztályunkkal (9.R;10.E;12.F) vettünk részt az osztályfőnökeik kíséretében a Budapest Film Zrt. Sulimozi filmpedagógiai sorozat II. fordulóján a Toldy moziban, ahol Gothár-Bereményi: Megáll az idő kultfilmjét vetítették.

A filmről: Budapest, 1956. november 4. Köves István és Bodor László az éjszaka leple alatt, a romos utcán elássák fegyvereiket. Köves vöröskeresztes teherautón elhagyja az országot. Felesége egyedül marad két fiával, Gáborral és Dinivel. A hatvanas évek elején megjelenik náluk a börtönből akkor szabadult Bodor. Ő lesz a család új feje. Gábor az orvosi egyetemre készül, bár tudja, hogy apja miatt nem sok reménye van a felvételre. Dini gimnazista. Szukics Magdába szerelmes, és a negyedikes Pierre-t bámulja. Az iskolabálokon rock and roll szól, Elvist bálványozzák és utánozzák. Dinit egyre mélyebb válságba sodorják bontakozó érzelmei, nevelőapja megalkuvó intelmei és a felnőtt világ sok más ellentmondása. Miután egy botrány miatt Pierre-t kizárják a gimnáziumból, egy lopott autón Dini és Magda is elindul vele Nyugatra…

kritika: http://www.filmtett.ro/cikk/4610/gothar-peter-megall-az-ido-1981

ifj. Szabó László – intézményi koordinátor

084 346 633 634

Szakmák éjszakája

Képek és videók a Szakmák éjszakája rendezvényünkről

Idén is csatlakoztunk a rendezvénysorozathoz, látogatóinknak megismerkedhettek iskolánk 3 ágazati képzésével, és a tanított szakmákhoz kapcsolódó érdekességekkel.

30709431_2003 30688541_20037 20180413_193235 20180413_192230 20180413_192132 20180413_191507

A fizika mindenkié 4.0

http://afizikamindenkie.kfki.hu/?q=adatbazis-2018

A mérő termünkben 120kV-ig tudunk 50Hz-es feszültséget előállítani. Bemutatjuk a különböző alakú és anyagú szigetelőkön az átívelési és átütési jelenségeket. A szigetelőket száraz, nedves, poros környezetben is vizsgáljuk. Az érdeklődők megismerhetik a csúcshatás, elektromos árnyékolás (Faraday-kalitka) működését a túlfeszültség védelem jelentőségét. Különböző elektrosztatikai kísérleteket nézhetnek meg.

Továbbá az iskolában található kis “erőműben” (mely két 15kW-os generátor gépcsoportból és egy valódi 10kV-os két gyűjtősínes alállomásból áll) bemutatjuk hogyan működnek egy erőmű villamos berendezései, hogyan állít elő villamos energiát a generátor. A látogatók szabályozhatják a generátorokat, illetve működtethetik a nagyfeszültségű kapcsoló készülékeket. Megtapasztalhatják milyen tényezőktől függ, hogy a lakásukba megfelelő minőségben jusson el a villamos energia.

header

BMSZC tagintézményeiben fotovoltaikus rendszerek telepítése

Iskolánkban megvalósult napelemes projekt 250 millió forint összegben.

plakat

Szakolczai Ildikó Miniszter Elismerő Oklevél

Március 15. alkalmából Szakolczai Ildikó megkapta a Miniszter Elismerő Oklevele kitüntetést, 28 éves pedagógiai munkásságért, az élethosszig tartó tanulás mintájáért, a tehetséggondozás terén kifejtett aktivitásáért, sokszínű módszertanáért, és kiváló mentortanári tevékenységéért.

SZI 1

 

 

 

 

Gratulálunk!