Category Archives: Honlaphír

Tehetségnap információk Április 12., Péntek

muszaki1muszaki2

Nemzeti a Diákokért

2019.04.08-án, hétfőn a Nemzeti a Diákokért program keretében a 9.a és 9.e osztályok Hatala Tamás és ifj.Szabó László kíséretében megtekintették a Hé, magyar Joe modern koncert-színházi darabot FÖLDES László HOBO főszereplésével.

“Az ötlet a semmiből csapott le rám. Jimi Hendrix világhírre juttatott egy féltékenységi gyilkosságról szóló bluest, a Hey Joe-t, amit én negyven éve lefordítottam, és azóta is játszom. Valamiért eszembe jutott, hogy ha nekem amerikai nevem van, azaz a „Hobo”, akkor a „Joe” is lehet magyar, és egy ültő helyemben leírtam a gyilkos élettörténetének vázlatát.

Joe Magyar József néven született a hetvenes évek végén. Apja a rendszerváltás után bankár lett, verte a fiát, az anyja színésznő volt, bármit eljátszott, csak anya nem volt. Józsi utálta az iskolát, futballista akart lenni. Megismerte a bluest, és a legjobban a Hey Joe tetszett neki.

Nem vágyott nagy életre, csak villamosvezető lett, és feleségül vette az első nőt, aki lefeküdt vele. A nő azt hitte, a bankár apuka majd arany életet biztosít nekik, ám hamar rájött, hogy ez soha nem teljesülhet, és megcsalta a férjét. Joe rajta kapta őket és miután az asszony megalázta, az apja vadászpuskájával lelőtte. Utána kihívta a rendőröket, feladta magát, mindent bevallott. Súlyos ítéletet kapott, tizenhat évet húzott le a börtönben, ahol naponta küzdött a lelkiismeret-furdalással és a szégyennel. Aztán kiszabadult és itt találta magát a mai Magyarországon, ami nem hasonlított arra, ahol ő felnőtt. Az utcán élt, munkát nem kapott, végül utcazenész lett, így találkozott egy néhai osztálytársával, aki munkát és szállást adott neki.

Eddig a történet, amit 27 dalszövegben írtam meg, és ősszel dupla lemezként, egy hangoskönyvben jelenik meg. Megmutattam az anyagot Vidnyánszky Attilának, aki egy kétszereplős előadást vizionált a dalok köré. Színész alakítja majd Joe-t, én pedig szokás szerint az igric, a mesélő leszek.

A zenét Pengő Csaba, Kiss Zoltán és Igali Csanád írta.

Nos, jelenleg, mint „érzékeny szerző”, ennyit tudok mentségemre felhozni.”

Földes László Hobo

Hej_joe_eorifoto-7675 Hej_joe_eorifoto-7738 Hej_joe_eorifoto-7650

 

 

B-hét ÓRAREND

Kedves Diákok!

Az új órarend elérhető: ide kattintva.

Nappalis órarend – áprilistól

Kedves Diákok!

Az új órarend elérhető: ide kattintva.

Akkreditált Kiváló Tehetségpont

Tehetséggondozó tevékenységünk elismeréséül újra AKKREDITÁLT KIVÁLÓ TEHETSÉGPONT lettünk. Ezt a címet szimbolizáló tábla és oklevél ünnepélyes átadására 2019. március 23-án került sor a Kárpát-medencei Tehetségnapon.

okleveltehetsegpont

Osonó Színházműhely

Március 11-én – a Verebély Tehetségpont meghívására – iskolánkban vendégszerepelt az Osonó Színházműhely. A 12. évfolyamos diákjainknak nagy élményt szereztek „Ahogy a víz tükrözi az arcot” című előadásuk szuggesztív bemutatásával. Erdélyi magyar barátaink produkciója, majd az azt követő beszélgetés arra ösztönzött bennünket, hogy újra átgondoljuk a serdülő fiatalokat érintő problémaszituációkat.
„Az Osonó Színházműhely egy olyan független, alternatív színházi kezdeményezés, amely szellemi műhelyként teret ad a fiatal alkotók kortárs színházi kísérleteinek. A létrejövő előadásokon túl, társulatunk párbeszédre törekszik a közönséggel, annak érdekében, hogy inspirációt adjon, hogy felelős és kreatív emberként keressék meg helyüket a társadalomban.”
Ha többet szeretnél tudni a társulatról:
https://www.osono.ro

Köszönjük Fazekas Mihály rendezőnek az önismeretre sarkalló témafeldolgozását, Pászka Gáspár Csongornak a szervező tevékenységét és minden közreműködő művésznek a színvonalas, lelkünket megérintő „játékát”.

DIÁKJAINK VÉLEMÉNYE:
„Számomra ez a mű rendkívül érdekes volt és kreatív, mivel a mostani magyar diákok/gyerekek életének számos negatív tapasztalatát mutatja be. Egy folyamatosságot vélünk felfedezni, ami születéstől egészen középiskolai tanulmányokig tart. Mindegyik korszaknak az adott legfőbb problémáiba nyerünk betekintést. Valamilyen szinten elvont, de éppen ezért a fiatal közönség nagyon jól be tudja fogadni és megérteni, azonosulni a szereplőkkel.”
„Jó érzés tudni, hogy ezekkel a problémákkal, gondolatokkal nem vagyok egyedül.”
„A darab olyan eseményeket mutat be, amiket a mindennapok során élünk át, és a felmerülő gondolatokat nem merjünk kimondani, illetve nem merünk segítséget kérni. Engem személy szerint a gyermek és az anya képzeletbeli párbeszéde fogott meg, melyben sajnos, van személyes érintettségem. A szomorú jelenetek mellett vidám perceket is átélhettünk az előadás megtekintésekor. Voltak olyan pillanatok is, amikor úgy szórakoztattak bennünket, mint a bohócok a cirkuszi porondon. A mondanivaló számomra az volt, hogy soha nem késő változtatni, bármilyen hatalmas problémáról van is szó.
„Nagyon tetszett a darab. Szinte velünk egykorú fiatal színészek játszották. El sem tudtam volna képzelni, hogy létezik olyan átélés, amely valódi könnyek megjelenéséhez vezet.”
„A színdarab kissé absztrakt módon meséli el az egyes részek cselekményeit, de igaz történeteken alapszik. A mai fiatalság problémáit mutatja be, és az idősebb korosztállyal (szülőkkel, tanárokkal) kialakuló konfliktusainkról is szól. Nekem kifejezetten tetszett az előadás, mert ezek a szituációk velünk is megtörténhetnek, vagy meg is történtek. Mindkét esetben elgondolkodtatóak.”

 

DSC_0267(1) DSC_0277(1) DSC_0287(1) DSC_0322(1) DSC_0372(1) DSC_0397(1) DSC_0402(1) DSC_0424(1)

A következő hét órarendje

Kedves Diákok!

Az új órarend elérhető: ide kattintva.

Ideiglenes felvételi rangsor

Kedves Szülők/Tanulók!

Az ideiglenes felvételi jegyzék megtekinthető itt, illetve iskolánk faliújságán.

Jelentkezés módosítására (felállított sorrend, új – iskolánk által javasolt – tagozat felvételére) az általános iskolában van lehetőség 2019. március 21-én és 22-én!

Tájékoztatásul a 2019/2020-as tanévben induló osztályaink és a keretszámok:

0151 Erősáramú elektrotechnikus: 2 osztály (60 fő)
0152 Automatikai technikus 1 osztály (30 fő)
0153 Szoftverfejlesztő: 2 osztály (60 fő)
0154 Közszolgálati ügyintéző: 2 osztály (60 fő)
0155 Villanyszerelő: 1 osztály (28 fő)
0156 Számítógép-szerelő, karbantartó: 1 osztály (28 fő)

Könyvtári hírlevél – Március

Kedves Érdeklődők!

Elérhető a könyvtári hírlevél márciusi száma.

B-heti órarend

Kedves Diákok!

Az új órarend elérhető: ide kattintva.